Mitkä deittipalstat ja sovellukset sopivat seksuaalisille vähemmistöille? Lähtökohtaisesti vastaus on siinä mielessä helppo että kaikki asialliset ja suositut deittipalvelut mahdollistavat myös samansukupuolisen seuran hakemisen. Eli lähes kaikissa valitaan heti alkuun mitä ollaan ja mitä etsitään.

Lähinnä pokkeuksena tulevat mieleen konservatiivista kristillistä arvomaailmaa edustava Kotisataman Deitti ja sitten epämääräiset pettämis/sokerideittailu sivustot jotka lienevät lähempänä prostituutiota kuin seuranhakua. ”Normaalit” suositut palstat toivottavat myös vähemmistöt tervetulleiksi.

Gay miehille ja lesbonaisille käyttö on siis helppoa koska yleensä mies etsii miestä ja nainen etsii naista löytyvät valikoista. Ei-binäärisillä on usein enemmän hankaluuksia. Tinderissä tilanne parani vuonna 2016 myös inter- ja transseksuaalisten käyttäjien osalta kun sukupuolivalikoimaa kasvatettiin.

Enemmän käytännön ongelmia tulee siinä että käyttäjämäärät jäävät herkästi Suomen pienissä piireissä aika vähäisiksi. Markkinoille tulee kyllä jatkuvasti uusia yrittäjiä, etenkin Yhdysvalloista, mutta harvan ympärille muodostuu todellinen yhteisö.

Seuraa homomiehille

Seksuaalivähemmistöistä homot eli miehet jotka etsivät seuraa toisesta miehestä ovat parhaassa asemassa saatavilla olevien sovellusten suhteen. Paitsi että miehiä löytyy tietenkin myös sieltä Tinderistä, myös tietyt erikoistuneet appit ja sivustot ovat saavuttaneet suosiota.

Grindr aloitti 2009 (kolme vuotta ennen Tinderiä!) ja nousi nopeasti miljooniin käyttäjiin. Vaikka taustayhtiö on vähän yrittänyt pehmentää imagoaan, on Grindrilla kuitenkin edelleen selvästi yksi käyttötarkoitus: tavata toisia miehiä seksin merkeissä. Hymiövalikoima kuvastaa toiminnan luonnetta, erilaisia peniksiä esittäviä munakoisoja lienee toistakymmentä.

Kilpailija Scruff mainostaa myös yli 15 miljoonaa käyttäjää. Kohderyhmänä ovat ennen kaikkea maskuliiniset homot, mainoskuvat vilisevät muhkeita hauiksia ja partoja. Scruffissa voi julkaista matkasuunnitelmansa, jos seuraa löytyisi vaikka tien päältä. Myös erilaisten tapahtumien järjestäminen ja niihin osallistuminen tätä kautta on mahdollista.

Jäljittelijöitä ja uusia innovaatioita on runsaasti, monet tosin jäävät lyhytikäisiksi tai eivät koskaan todella breikkaa. Homomiehet ovatkin olleet nettideittailun pioneereja. Varsinkin aiemmin kun seuran etsiminen avoimesti arjessa ei ollut yhtä hyväksyttyä, tarjosi netti eräänlaista turvaa ja anonymiteettia. Enää salailulle ei toivottavasti ole samanlaista tarvetta.

Lesbojen omat jutut

naiset deittailu

Maailmalla on kehitetty useampiakin deittisovelluksia erityisesti naisille jotka etsivät naisseuraa. Oikein mikään ei kuitenkaan ole noussut globaaliin jättisuosioon. Scissr on eräänlainen Grindr-vastine. Nimikin eli ”sakset” viittaa suoraan toimintaan, vaikka yksi perustajista sanoi että tavoitteena on olla ”korkealuokkainen”.

Jonkinlainen käyttäjäkunta tälle on ainakin rapakon takana muodostunut, mutta Suomessa taitaa toistaiseksi olla aika hiljaista. Sama koskee monia muitakin yrittäjiä kuten Moovz tai Wapa. Pienellä sovelluksella tai palstalla on kuitenkin se etu että itse erottuu joukosta paremmin. Eli mikään ei estä kokeilemasta, ainakin perusversiot ovat yleensä ilmaisia.

Mainitaan vielä sovellus nimeltä HER joka erottuu joukosta korostamalla yhteisöllisyyttä. Sovellus mainostaa olevansa For Queer Womxn, by queer womxn. Parinhaun lisäksi tätä kautta voi seurata uutisia, tapahtumia ja muutenkin verkostoitua. Tämä myös madaltaa liittymisen kynnystä: välttämättä ei tarvitse ilmoittaa suoraan etsivänsä seksiseuraa.

Moni kokee myös hyväksi että sovellus on varattu ainoastaan naisille ja miehet ja heidän feikkiprofiilinsa moderoidaan pois. Turhan usein nimittäin joku cis-mies päättää kokeilla onneaan myös tältä puolelta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *