Lehtien palstoilla ja somessa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua valtakunnansyyttäjän päätettyä käynnistää esitutkinnan koskien kansanedustaja Päivi Räsästä. Epäilty rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kyse on vuonna 2004 Luther-säätiön sivuilla julkaistusta blogikirjoituksesta, jossa Räsänen hyökkäsi rajusti seksuaalista tasavertaisuutta vastaan.

Taustaa

Päivi Räsänen on pitkään ollut Suomen näkyvimpiä konservatiivikristittyjä. Erityisesti hän on profiloitunut niin sanotun perinteisen perhekäsityksen puolestapuhujana. Eräänlaisia “kohokohtia” ovat olleet Ajankohtaisen kakkosen kiistanalaiset Homoillat vuosilta 1996 ja 2010.

Jälkimmäisen Homoillan suorin seuraus oli ennätys kirkosta eronneiden määrässä: päiväkohtainen ennätys eroakirkosta.fi palvelussa saavutettiin 18.10.2010 jolloin kirkosta erosi 6773 ihmistä. Suomen evankelisluterilainen kirkko on kuitenkin toistuvasti ottanut etäisyyttä Räsäsen ulostuloihin ja korostanut että hänellä ei ole mitään virallista asemaa kirkon organisaatiossa.

Elokuussa 2019 poliisi käynnisti esitutkinnan Päivi Räsäsen Twitter-viesteistä, joissa hän väitti Pride-juhlaa syntiseksi ja häpeälliseksi tapahtumaksi ja kyseenalaisti kirkon mukanaolon. Piispa Irja Askola marssi kulkueen eturivissä, virallisena kirkon edustajana.

Poliisikuulusteluun Räsänen marssi Raamattu kourassa, ja poliisit tiettävästi saivat kuulla samoja raamatunkohtia kuin eduskunta Räsäsen luettua niitä puhujanpöntöstä syyskuussa. Kuulustelu kesti 4 tuntia.

Uusin syyte

Viimeisin käänne tapahtui marraskuun alussa, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi aloitettavaksi esitutkinnan Räsäsen vuonna 2004 laatimasta kirjoituksesta, joka on ollut luettavissa äärikonservatiivisen Suomen Luther-säätiön nettisivuilla.

Kirjoituksen otsikko on “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” ja sisältää melkoisen provokatiivista sisältöä kuten väitteen että lapset saavat huonoja vaikutteita nähdessään homohäitä televisiosta. Räsänen jopa rinnastaa homoseksuaalisuuden kehityshäiriöön.

Poliisi oli jo kerran tutkinut kirjoitusta mutta esitutkintaa ei aloitettu koska poliisin mukaan asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjän näkökanta on kuitenkin että perus- ja ihmisoikeuksia on mahdollisesti loukattu, ja pelkästään sanan- ja uskonnonvapaus eivät automaattisesti tee tämän tyyppisistä kannanotoista sallittuja.

Tutkinnasta vastaa Helsingin poliisilaitos.

Vanhenemisaika

Yksi tapauksen herättämässä keskustelussa esiin nostettu yksityiskohta on tekstin julkaisuajankohta. Alkuperäinen kirjoitus ilmestyi nettiin jo vuonna 2004, ja on kysytty eikö rikos ole jo vanhentunut.

Olennaista on kuitenkin se että viesti on edelleen ollut saatavilla yleisölle. Eli mahdollisen kiihottamisen kansanryhmää kohtaan voi katsoa jatkuneen niin kauan. Samoin kuin aiempien Twitter-viestien kohdalla, Räsänen on myös kieltäytynyt poistamasta viestejä.

Uskonnonvapaus, sananvapaus ja syrjintä

Päivi Räsänen on ollut julkisessa toiminnassaan eräänlainen homoyhteisön vihollinen numero yksi.

Räsäsen puolustajiksi taas ovat ilmoittautuneet luonnollisesti useimmat konservatiivit, Jussi Halla-Ahoa myöten. Tämäkin keskustelu on siis vahvasti ideologisesti leiriytynyt.

Aivan yksinkertainen asia ei ole kuitenkaan kysessä, riippumatta siitä mitä Räsäsestä henkilönä ajattelee. Uskonnonvapaus ja sananvapaus, ja erityisesti vielä kansanedustajien laaja sananvapaus ovat demokratiassa peruskäsitteitä joita ei aivan kevyesti voi sivuuttaa.

Kuitenkin perustuslakiin kirjattu syrjinnän kielto on yhtälailla osa perusoikeuksia.

Pelkkä raamatun tekstin esilläpito itsessään tuskin voi olla rikos. Poimintoja raamatusta voidaan kuitenkin käyttää perustana kiihottamiselle kansanryhmää kohtaan. Tästä löytyy historiallisia esimerkkejä niin orjuuden aikakaudelta, apartheid-hallinnosta kuin edelleen jatkuvasta homovainosta useissa Afrikan maissa.

Tapaus on mielenkiintoinen kuten rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin Yliopistosta sitä luonnehti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *