Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoita kertovat sarjat ja elokuvat ovat parhaimmillaan koukuttavia, koskettavia ja sivistäviä monella eri tavalla. Ne tarjoavat monipuolisia ja moniulotteisia hahmoja sekä kiinnostavia juonikuvioita. Katsojat tempaistaan mukaan ja heidät saadaan haluamaan nähdä lisää tarinan kehittymisestä ja hahmojen elämästä.
Toiseksi, LGBT-elokuvien ja tv-sarjojen kertomat tarinat voivat olla hyvin koskettavia, koska ne käsittelevät ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia, kamppailuja ja voittoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kontekstissa. Katsomiskokemus voi herättää voimakkaita tunteita ja samalla auttaa katsojaa saamaan syvempää empatiaa ja ymmärrystä vähemmistöjen elämäntilanteista.
Viihdyttäviä ja opettavaisia LGBT-elokuvia
Nykyään elokuvia on helposti saatavilla eri suoratoistopalveluiden kautta. Tämä lisää niiden saatavuutta ja helpottaa katsojien pääsyä laajaan valikoimaan erilaisia sarjoja eri genreistä. Valikoima ei ehkä ole yhtä suuri kuin kolikko- ja kasinopelien määrä Internetin uusilla rahapelisivustoilla, mutta valinnanvaraa riittää kyllä joka junaan.
Muun muassa seuraavat LGBT-elokuvat tarjoavat erilaisia näkökulmia ja tarinoita, ja ovat sekä viihdyttäviä että opettavaisia.
- ”Call Me by Your Name” (2017) – Romanttinen draamaelokuva kahden miehen välisestä suhteesta 1980-luvun Italiassa.
- ”Brokeback Mountain” (2005) – Tarina kahdesta cowboysta, jotka rakastuvat toisiinsa Wyomingin vuoristossa.
- ”Moonlight” (2016) – Intensiivinen draamaelokuva, joka seuraa nuoren miehen elämää eri vaiheissa ja käsittelee seksuaalista identiteettiä ja kasvamista.
- ”Pride” (2014) – Perustuu tositapahtumiin, elokuva kertoo siitä, kuinka brittiläinen LGBT-yhteisö tuki lakkoilevia kaivosmiehiä 1980-luvulla.
- ”The Kids Are All Right” (2010) – Komediallinen draamaelokuva, jossa seurataan kahden lesboparin perhe-elämää ja haasteita.
- ”Carol” (2015) – Romanttinen draamaelokuva, joka kertoo rakkaustarinan kahden naisen välillä 1950-luvun Amerikassa.
- ”Blue Is the Warmest Color” (2013) – Ranskalainen elokuva nuoren naisen heräävästä seksuaalisuudesta ja rakkaudesta toiseen naiseen.
- ”Love, Simon” (2018) – Nuortenelokuva, joka kertoo homoteini Simonin tarinan, joka yrittää selvittää identiteettiään ja samalla pitää salaisuutensa piilossa.
- ”Paris is Burning” (1990) – Dokumenttielokuva, joka tutkii ball-kulttuurin maailmaa ja mustien ja latinamerikkalaisten LGBT-yhteisöjen elämää New Yorkissa.
- ”The Danish Girl” (2015) – Perustuu tositapahtumiin, elokuva kertoo ensimmäisestä sukupuolenkorjausleikkauksesta ja tutkii sukupuolen identiteetin teemaa.
On tärkeää, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoita kertovat elokuvat ovat monimuotoisia ja autenttisia, ja että ne antavat näiden yhteisöjen jäsenten itsensä kertoa omia tarinoitaan. Viihdeteollisuus auttaa näin omalla tavallaan rikkomaan ennakkoluuloja ja stereotypioita sekä edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tavoittelua yhteiskunnassa.
Kiinnostavia tv-sarjoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä
TV-sarjat tarjoavat pitkän kaaren tarinankerronnan, joka sitouttaa katsojat pidemmäksi aikaa. Sarjat luovat monimutkaisia hahmoja, kiehtovia juonikuvioita ja draamaa, joka herättää tunteita ja pitää katsojan kiinnostuksen yllä.
Onnistunut LGBT-sarja kehittää monipuolisia ja kiinnostavia henkilöhahmoja, joihin katsojat voivat samaistua tai joista he voivat aidosti innostua. Hyvin kirjoitetut ja näytellyt hahmot herättävät empatiaa ja saavat katsojat palaamaan sarjan pariin tuotantokaudelta toiseen.
- ”Pose” – Draamakomedia, joka sijoittuu 1980-luvun New Yorkiin ja seuraa afroamerikkalaisten ja latinojen transsukupuolisten ball-kulttuuria.
- ”Queer as Folk” – Kulttisuosikki draamasarja, joka kuvaa homo- ja biseksuaalimiesten elämää Manchesterissa, Englannissa.
- ”Orange is the New Black” – Komediallinen draamasarja, joka sijoittuu naisten vankilaan ja käsittelee monimuotoisuutta, mukaan lukien LGBT-teemat.
- ”RuPaul’s Drag Race” – Reality-kilpailusarja, jossa drag-taiteilijat kilpailevat Amerikan seuraavan drag-super tähden tittelistä.
- ”Gentleman Jack” – Historiallinen draamasarja, joka perustuu tositapahtumiin ja kertoo brittiläisen lesbo-kauppias ja maanomistajan Anne Listerin elämästä 1800-luvulla.
- ”The L Word” – Draamasarja, joka keskittyy lesbo- ja biseksuaalinaisten elämään Los Angelesissa.
- ”Sense8” – Scifi-draamasarja, joka seuraa kahdeksan ihmisen telepaattista yhteyttä ja heidän matkaansa hyväksynnän ja rakkauden löytämiseksi.
- ”One Day at a Time” – Perhekomedia, joka käsittelee monimuotoisuutta ja sisältää avoimesti homo- ja transhahmoja.
- ”The Haunting of Bly Manor” – Kauhuelokuva-anthologiasarja, jossa on monia LGBT-hahmoja ja kertoo monimutkaisista ihmissuhteista.
- ”Special” – Komediallinen draamasarja, joka seuraa vammaista homomiestä ja hänen matkaansa itsensä hyväksymiseen ja rakkauden löytämiseen.
TV-viihteenä esitetyt teokset ovat sivistäviä, ja avaavat katsojalle uusia näkökulmia. Samalla ne jakavat tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, kulttuurista, taisteluista ja saavutuksista helposti pureskellussa muodossa. Episodimuoto tarjoaa jatkuvuuden tunteen, jossa katsojat voivat seurata tarinan etenemistä ja odottaa seuraavia jaksoja tai kausia.
Sarjoihin liittyy usein faniyhteisöjä, joissa jaetaan kokemuksia, teorioita ja keskustellaan tapahtumista ja hahmoista. Yhteisöllisyys lisää sarjojen suosiota ja tarjoaa katsojille paikan jakaa intohimoaan muiden kanssa.
Kotimaisia queer-elokuvia ja sarjoja
Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat osa monimuotoista yhteiskuntaa. Lainsäädäntö on edistynyt sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien suhteen, ja tunnustaa samaa sukupuolta olevien parien oikeuden solmia virallisen parisuhteen. Suomessa samaa sukupuolta olevat parit ovat myös voineet adoptoida lapsia vuodesta 2017.
Mielenkiintoisia ja merkittäviä queer-elokuvia ja -sarjoja ei todellakaan tarvitse etsiä rapakon takaa. Suomessa tuotettuihin LGBT-teoksiin kuuluvat:
- ”A Moment in the Reed” (2017) – Suomalainen queer-elokuva, joka kertoo kahden miehen välisestä rakkaustarinasta maaseudun kesäisissä maisemissa.
- ”Tom of Finland” (2017) – Elokuva perustuu legendaarisen suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen elämään ja hänen vaikutukseensa homoseksuaalisen kulttuurin ikonina.
- ”Sateenkaaren pää” (2018) – Suomalainen draamakomedia, joka seuraa neljän homomiehen ystävyyttä ja elämää Helsingissä.
- ”Butterflies” (2018) – Sarja kertoo 16-vuotiaasta Kimistä, joka kamppailee oman identiteettinsä löytämisen kanssa.
- ”Body Electric” (2017) – Elokuvassa seurataan nuoren brasilialaissyntyisen miehen elämää, joka työskentelee vaatekappaleiden valmistajana Helsingissä ja kokee seksuaalista vapautumistaan.
- ”All the Sins” (2019-) – Rikosdraamasarjassa seurataan kahden rikostutkijan työtä ja heidän keskinäistä suhdettaan samalla kun käsitellään seksuaalivähemmistöjen teemoja.
- ”No Shade” (2018) – Elokuvassa käsitellään rasismin, seksismin ja homofobian teemoja queer-näkökulmasta.
Suomalainen elokuva- ja tv-tuotanto on ilahduttavan monimuotoista, ja se tarjoaa mahdollisuuden nähdä erilaisia tarinoita ja näkökulmia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen maailmoihin. Visuaaliset efektit, tuotantosuunnittelu, näyttelijäsuoritukset ja käsikirjoitukset ovat laadukkaita, mikä houkuttelee katsojia ruudun ääreen myös muualta maailmasta.
Vaikka Suomessa on tapahtunut edistystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien osalta, haasteita ja epätasa-arvoa voi edelleen esiintyä esimerkiksi syrjinnän ja ennakkoluulojen muodossa. Aktiivinen työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi jatkuu yksi elokuva tai episodi kerrallaan.